no

Gran Canaria kart

Gran Canaria er en spansk øy i det kanariske øyriket i Atlanterhavet. Et raskt blikk på kartet avslører, at Gran Canaria geografisk sett tilhører Afrika. Det er bare 200 km til den afrikanske vestkysten, mens det er 1.250 km til det spanske fastlandet.

Gran Canaria er den nest største av De Kanariske Øyene. Den største er Tenerife, mens de andre øyene er Lanzarote, La Palma, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro og fem mindre øyer.

Gran Canaria kart

Som kartet viser, er Gran Canaria nesten helt rund. Øyens diameter er mesteparten av stedene 45-50 km, og det totale arealet er 1.560 km². Til sammenligning er Tenerifes areal 2.034 km².

Hovedstaden på Gran Canaria er Las Palmas, som ses i det nordøstlige hjørne av kartet. I Las Palmas bor litt under halvparten av øyas omtrent 850.000 innbyggere, mens Telde, litt sør for hovedstaden, er den nest største byen.

De populære feriebyene ligger på sørkysten. Flere av byene har vokst sammen gjennom årene, for eksempel Playa del Inglés, Maspalomas og San Agustin nederst på kartet. Men også Arguineguin og Patavalaca har blitt til én stor by. Den nyeste feriebyen på sørkysten er Playa Taurito, hvor det utelukkende bor turister.

Roque Nublo

Roque Nublo

Gran Canaria er en vulkanøy og derfor svært fjellrik. Fjellene er spesielt konsentrert rundt øyens sentrum, og i en høyde på 1.956 meter ligger det høyeste punktet, Morro de La Agujereada. Interessant nok trodde man lenge, at det høyeste punktet var Pico de las Nieves, men det er 7 meter lavere. Den mest kjente klippen er Roque Nublo, som er øyens tredje høyeste punkt (er markert på kartet).

Cruz de Tejeda

Cruz de Tejeda

Nesten midt på Gran Canaria ligger den svært sjarmerende fjellandsbyen Tejeda. Helt på midten er den imidlertid ikke, for øyens sentrum er faktisk markert med korset Cruz de Tejeda ca. 2 km nordøst for Tejeda. Andre koselige fjellandsbyer inkluderer blant annet Arucas, Firgas og Teror. Alle er med på kartet.

Maspalomas

Maspalomas-ørkenen

Gran Canarias største naturattraksjon er Maspalomas-ørkenen helt nede på sørspissen av øya. En 400 hektar stor ørken, som ble et naturreservat i 1994. Se mange andre attraksjoner her.