no
Galdar

Gáldar

Galdar kart

Gáldar er en spennende by nord på Gran Canaria. De som kommer kjørende på motorveien GC-2 har uten tvil lagt merke til denne fargerike byen, som klatrer oppover fjellet Montaña de Gáldar på østre utkant. Det finnes mange gode grunner til å spore av fra motorveien og besøke denne historisk interessante byen.

Dette er et av Gran Canarias mange, flotte attraksjoner.

Området rundt Gáldar var et sentrum for guanche-folket – som er urbefolkningen på Gran Canaria – i mange hundre år. På slutten av 1400-tallet invaderte Spania de Kanariske Øyene, og det ”nye” Gáldar ble dermed grunnlagt av spanskene rundt år 1484. En del av arkitekturen fra denne tiden kan fortsatt oppleves i byen, og for gjestene som dukker opp i byen er det tydelig at området er stolte over arven de har fra guanchene.

Cueva Pintada museum

Cueva Pintada museum

Mest synlig er denne kulturarven i det arkeologiske museumet Cueva Pintada, hvor noen av de beste overlevende guance-hulene, redskapene og levemåtene skjuler seg. Det er derimot hulemaleriene museet er best kjent for, og Cueva Pintada betyr også ”malt hule” på spansk. Museet er stort, spesielt inkludert det overdekkede området hvor hulene befinner seg, og de veiledede turene tar rundt 50 minutter.

Galdar museum

Cueva Pintada museum

Selve byen Gáldar er også interessant. Byhjertet er nemlig Plaza de Santiago, som er en stor flott byplass med massevis av blomster, gamle, snoende trær, benker og en vakker fontene. Plassen er omgitt av de flotteste, klassiske hus i alle mulige farger, og på vestsiden av byplassen ligger den katolske kirken Parroquia de Santiago Apostol. Plaza de Santiago er uten tvil et av Gran Canarias nydeligste steder.

Galdar Plaza de Santiago

Plaza de Santiago

Ved Plaza de Santiago begynner gågaten Capitán Quesada, hvor det ligger mange små butikker, kafeer og restauranter. I denne gaten ligger også museumet Casa-Museo Antonio Padron, som utstiller kunstverk fra forfatteren, maleren og skulptøren Antonio Padron, som opprinnelig er fra Gáldar. Lenger ned i gaten ligger det populære innendørsmarkedet Recova de Gáldar, hvor det stort sett selges lokale matvarer. Prøv den lokale saueosten Cortijo de Caideros, som er et av de mest prisbelønte ostene på Gran Canaria.

Galdar Gran Canaria

Alt i alt er Gáldar en spennende by som desidert er verdt å bruke en halv eller kanskje til og med en hel dag på. Hvis du har bruk for en badetur etterpå ligger den flotte sandstranden Playa de Sardina del Norte noen få kilometer vekk, og her finnes det også flere gode restauranter.

Kart over Gáldar
På vestsiden av kartet sees byen Gáldar, og på høyre side finner du fjellet Montaña de Gáldar. Det hvite, nærmest trekantede området i den sørlige delen av byen er museumet Cueva Pintada. Nederst på kartet sees motorveien GC-2, som forbinder Las Palmas i øst med Puerto de las Nieves i vest.